Lite info...

Vad är njurbäckeninflammation?
Njurbäckeninflammation, även kallat pyelonefrit eller övre urinvägsinfektion, är en infektion med bakterier i en eller båda njurarna. Hos mannen kan infektionen även sitta i prostatakörteln.

Blåskatarr, även kallat cystit eller nedre urinvägsinfektion, är en mycket lindrigare typ av urinvägsinfektion där infektionen sitter i urinblåsan och inte omfattar njurar.

Orsak
Hos kvinnan orsakas infektionen av att hennes egna tarmbakterier klättrar upp i urinröret, in i urinblåsan och via urinledarna till njurarna.

Symtom
Symtom är feber över 38 grader samt ryggvärk och ömhet i sidan. De flesta har symtom från de nedre urinvägarna såsom sveda vid vattenkastning eller att de måste kissa ofta. Illamående och kräkningar är inte ovanligt.

I enstaka fall drabbas patienten av svår sjukdom med omtöckning och blodtrycksfall och måste då omedelbart tas in på sjukhus.

Diagnos
Diagnos ställs med ledning av symtom och påvisande av bakterier i urinen.

Behandling
Behandling sker med antibiotika i tablettform eller ibland till en början via dropp som dödar bakterierna i urinvägarna.

Om man är mycket allmänt påverkad bör man vårdas på sjukhus. Gravida kvinnor behandlas ofta på sjukhus de första dagarna.

Total behandlingstid brukar vara 10-14 dagar.

Febernedsättande medel och smärtstillande medel används för att dämpa symtomen. Febern och övriga symtom brukar försvinna inom några dagar efter inledd behandling. Trötthet kan kvarstå ytterligare en till två veckor.

Återfall
De flesta njurbäckeninflammationer läker utan problem och innebär ingen risk för bestående skada på njurarna. Återfall är dock inte ovanliga. Speciellt skall man vara observant på symtom närmaste månaden efter det att man avslutat sin antibiotikabehandling.

Om symtomen inte försvinner eller om du får symtom på nytt skall du söka läkare.

Eftervård
Inom några veckor efter att du tagit sista antibiotikatabletten bör du komma på återbesök till läkare för att lämna ett urinprov för odling och kontroll.


Kommentarer
Postat av: Anonym

AJ DÅ!!! Krya på dig!!!!

2009-04-11 @ 20:40:56
Postat av: Mallan

Fasen det där lät inte kul :(

Tur att du har en egen sjuksyster som kan ta haan om dig!

2009-04-12 @ 11:40:48
Postat av: Adriana

Fortfarande ont?

2009-04-13 @ 09:27:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0