Förklaring...

Såg att många kommenterat om Drifwas CERT, jättekul att läsa! =)
En liten parvel visste dock inte vad CERT var och då slog det mig att alla inte vet vad hundutställning är och vad man gör där. Kollade min statistik här och i snitt är det 50 personer per dag som läser min blogg. Skulle tro att hälften av dem sitter som ett frågetecken kring HP, CK, CERT, BIM, BIR, BIG och BIS så jag tänkte förklara lite...

Det finns olika typer av hundutställning, som är en ren skönhetsutställning där domaren tittar på rörelser och hundens anatomi. Den vanligaste och oftast förekommande är INOFFICIELL utställning. En utställning som vilken hundklubb som helst kan anordna med resultaten räknas inte av SKK (Svenska kennelklubben) och du kan inte ta CERT (certifikat) och bli champion.

För att ta CERT måste du åka på en OFFICIELL utställning. Internationell, Nationell. På en internetionell kan du även ta CACIB och bli internationell utställningschampion!

Hur gör man då?

Jo, efter förberedelser såsom kloklippning, bad, föning och tränat hunden springa fint vid din vänstra sida och stå stilla när du begär det så  är det dags att ställa ut! Du får en nummerlapp och man går in i nummerordning. Hundraserna är indelade i 10 olika grupper och man går in gruppvis.

Grupp 1- Vall-, boskaps- och herdehundar Tex collie och schäfer
Grupp 2- Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar Tex boxer och newfoundland
Grupp 3- Terrier Tex bullterrier och cairnterrier
Grupp 4- Taxar
Grupp 5- Spetsar och raser av urhundstyp Tex siberian husky och gråhund
Grupp 6- Drivande hundar samt sök- och spårhundar Tex dalmatiner och beagle
Grupp 7- Stående fågelhundar Tex vorsteh och irländsk setter
Grupp 8- Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar Tex golden retriever och cocker spaniel
Grupp 9- Sällskapshundar Tex pudel och mops
Grupp 10-  Vinthundar Tex afghan och greyhound

(Tog de vanligaste raserna, som de som inte är såååå hundvana kanske ändå vet vilka de är.)

Så om vi tar tex Drifwa då, hon går i grupp 5. Då ska hon in i ringen och visa upp sig för domaren. Först får alla i klassen springa tillsammans innan man är inne en och en.
Klasserna är uppdelade efter ålder.
Valpklass I 4-6 månader
Valpklass II 6-9 månader
Juniorklass 9-15 månader
Unghundsklass 15-24 månader
Öppenklass 24 månader- 7 år
Veteranklass 7 år -

På officiella finns även bruksklass och championklass.

Domaren klämmer och känner på hela kroppen och tittar på tänderna sen får man springa ett eller två varv i ringen och sen antingen fram och tillbaka eller i en triangel så somaren även ser framifrån och bakifrån. Sen ställer man upp hunden så den står fördelaktigt. Den ska stå stilla medan domaren sitter vid sitt bord och berättar för sekreteraren vad denne ska skriva. Sen kliver domaren upp och kommer förhoppningsvis fram med ett lila band som betyder HP eller på officiella CK. Då går du vidare, annars är det slut för dagen. Drifwa ska alltså sedan möta alla tikar som fått HP/CK (CK står för certifikatkvalité) för att bestämma vem som blir bästa tik. Vinner hon då kan hon få CERT om det är en officiell utställning och har hon tre sådana så är hon fullcertad för att bli champion, men en siberian husky måste även ha dragmeriter. Nu vann hon ju bästa tik och då gör alla hanhundar samma sak för att hitta bästa hanen. Drifwa och hanen möts och tävlar om BIR och BIM. Bäst är att få BIR som betyder Bäst I Rasen. Den som står som tvåa får BIM som betyder Bäst I Motsatt. Får man BIM har man tävlat klart. Vi låtsas alltså att Drifwa vunnit i just den här utställningen vi skriver om idag som går av stapeln i Ankeborg! ;) Bara så alla fattar hur man kommer till toppen liksom. =) Så gör man alltså i ALLA raser som är med på utställningen; plockar fram den allra bästa.

Man möter då ALLA som blivit BIR (Bäst I Rasen) i just sin grupp. I Drifwas grupp finns det över 60 raser!!! Men det är ju inte alls säkert att alla är med, det har nog aldrig hänt skulle jag tro. Möjligtvis på någon världsvinnarutställning. Här tävlar man om BIG- Bäst I Gruppen. Så gör alltså ALLA tio grupper och placerar man sig som nummer ett här går man vidare till den stor BIS- finalen; BEST IN SHOW! Där kan det alltså som mest vara tio raser med, eftersom det finns tio grupper och en ska ju vara representerad från varje grupp. Domaren placerar bara fem, och tackar de övriga för dagen. Naturligtvis är ju målet att bli etta!!! =)

Så ut och träna med era hundar så synd vi på nästa hundutställning!!! =D

Hoppas det jag skrivit var läsligt och att ni förstår nu på ett ungefär hur det går till?

/Marre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0